Back Close
ΨυχοΕκπαιδευτικές Ομάδες Γονέων

Εκτός από την υπηρεσία της συμβουλευτικής γονέων, όπου αφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών της κάθε οικογένειας ξεχωριστά, παρέχονται και δυνατότητες συμμετοχής των γονέων σε ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης. Πρόκειται για θεραπευτικές ομάδες με υποστηρικτικό χαρακτήρα, στις οποίες παρέχεται ομαδική Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) και ψυχοεκπαίδευση. 

Υπάρχουν ομαδικά προγράμματα τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας για γονείς παιδιών με ή χωρίς δυσκολίες και  η συμμετοχή των γονέων σε μια ομάδα με παρόμοιους στόχους και συνεχή ανατροφοδότηση, φαίνεται πως τους βοηθάει ιδιαίτερα στην εξάσκηση των νέων δεξιοτήτων που αποκτούν, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να αποκομίσουν επιπλέον εμπειρία και γνώση μέσω των βιωμάτων των άλλων γονέων. 

Στις ομάδες αυτές οι γονείς έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με άλλους γονείς και να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς, συνειδητοποιώντας έτσι τις κοινές ανησυχίες που χαρακτηρίζουν μια οικογένεια, που καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, που συνεπάγεται η συνύπαρξη με παιδί με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή ή κάποια γενικότερη δυσκολία. Συνήθως στις ομάδες αυτές αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των γονέων, αφού μοιράζονται σκέψεις, φόβους, ανησυχίες, αλλά και θετικά συναισθήματα. Αυτές οι διεργασίες ομάδας βοηθούν στον ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των μελών και στην κοινωνική τους δικτύωση.

Οι θεραπευτικές ομάδες της «αμπάριζας» αποτελούνται από 4 έως 12 συμμετέχοντες με κοινούς στόχους και συντονίζονται από έναν ή δύο έμπειρους ψυχολόγους, εκπαιδευμένους στην ΓΣΘ και στις ομαδικές παρεμβάσεις. Τα ομαδικά αυτά προγράμματα είναι σύντομα, δομημένα και με συγκεκριμένους στόχους. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται σχετικά με τις ομάδες που διεξάγονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Επιστημονικά Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης & Ψυχοεκπαιδευτικών Ομάδων Γονέων: Αμαλία Χαρίση.Ψυχολόγος, MSc, ΓΣΘ Ψυχοθεραπεύτρια (CBT), Εξειδίκευση στην Θεραπεία μέσω Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) και στην Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT), πιστοποιημένη στην αξιολόγηση & αποκατάσταση Μαθησιακών δυσκολιών, πιστοποιημένη σε ποικίλα προγράμματα ειδικής αγωγής. 
 
Ανοίξτε ολόκληρο το άρθροΚλείστε το άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στις ομάδες γονέων,  δίνεται η ευκαιρία:

  • επικοινωνίας των γονέων με άλλους γονείς 
  • ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων και προβληματισμών
  • μοιράσματος των κοινών ανησυχιών, αλλά και θετικών συναισθημάτων
  • ανάπτυξης ισχυρών δεσμών μεταξύ των γονέων,
  • ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των μελών
  • κοινωνικής δικτύωσης
Ψυχοεκπαίδευση
Βασική αρχή της ψυχοεκπαίδευσης, αποτελεί το αξίωμα του δικαιώματος στη γνώση. Η γνώση είναι δύναμη, είναι ο δρόμος για την ουσιαστική αποδοχή και επομένως αντιμετώπιση της όποιας δυσφορικής κατάστασης.
Φροντίδα Γονέων
Οι γονείς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στις θεραπείες των παιδιών. Η ενδυνάμωση, η ενημέρωση, η παροχή κατάλληλων μέσων διαχείρισης δυσκολιών είναι βασικοί στόχοι που επιτυγχάνονται είτε με την συμβουλευτική γονέων, είτε με ομάδες γονέων!
Η δύναμη της ομάδας!
Επικοινωνία, μοίρασμα, ανταλλαγή, σύνδεση, ασφάλεια, αγάπη, κατανόηση, δεσμός, δύναμη... μερικές από τις λέξεις που μας μένουν κατά την λήξη των ομαδικών προγραμμάτων μας!