Ποιοι είναι οι λόγοι ένταξης σε ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων; Σε ποια παιδιά απευθύνεται το πρόγραμμα;
Η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην συμπεριφορά, συναισθηματικές διαταραχές, ακαδημαϊκές δυσκολίες, μειωμένη συγκέντρωση, μη-αποδοχή ή εκφοβισμό από τους συνομήλικους, δυσκολίες στην δημιουργία φιλίας, επιθετικότητα, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, χαμηλή αυτό-εκτίμηση, αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, νευρολογικές διαταραχές, παιδιά με σύνδρομο Asperger ή αυτισμό καθώς και παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες ή με συναισθηματικές διαταραχές συχνά χρειάζονται επιπλέον εκπαίδευση στις κοινωνικές τους δεξιότητες. Μπορεί να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την συμμετοχή τους σε μια ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων, όπου τα παιδιά μπορούν σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες.
Δομή Προγράμματος των ομάδων κοινωνικών δεξιοτήτων
Τα μέλη των ομάδων ενημερώνονται για τους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένες δεξιότητες είναι σημαντικές και εξασκούνται εφαρμόζοντας αυτές τις δεξιότητες με τη χρήση μοντέλων, το παιχνίδι ρόλων, την ανασκόπηση μαγνητοσκοπημένων γεγονότων και την εποικοδομητική ανατροφοδότηση από τον καθοδηγητή και τα μέλη της ομάδας. Κάθε παιδί συμμετέχει σε μια μικρή ομάδα (3-4 παιδιά) ανάλογα με το κοινωνικό, αναπτυξιακό, γνωστικό και ηλικιακό του επίπεδο καθώς και από τα ενδιαφέροντα του. Κάθε ομάδα συναντιέται μια φορά την εβδομάδα. Ο στόχος αυτών των ομάδων είναι να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δεξιότητες του κάθε παιδιού λειτουργικά, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να τις χρησιμοποιεί σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον. Κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και διαπραγματεύεται άλλη δεξιότητα κάθε φορά. Ασκήσεις για το σπίτι μπορεί να χορηγούνται για να βοηθήσουν στην γενίκευση των δεξιοτήτων.
Θεματολογία Προγράμματος των ομάδων κοινωνικών δεξιοτήτων
Τα προγράμματα σχεδιάζονται ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Η θεματολογία μπορεί να εστιάζει στις δεξιότητες συζήτησης (πχ. έναρξη-διατήρηση συζήτησης, αναμονής σειράς), στην βελτίωση της συμπεριφοράς (πχ. ανάπτυξη συγκέντρωσης και αναμονής), στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνικοί κανόνες, ρύθμιση φωνής, ζήτηση βοήθειας, καλή υγιεινή), στην ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων (ανάγνωση και ερμηνεία της γλώσσας του σώματος, αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, κατανόηση της οπτικής των άλλων, ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, αυτό-εκτίμησης και τρόπους προστασίας από τους εκφοβισμούς άλλων παιδιών), καθώς και στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων (προσέγγιση ατόμων, έναρξη και διατήρηση φιλίας, ομαδικά παιχνίδια, ενσυναίσθηση, αντοχή στην ματαίωση ή στην άρνηση).