Εξάρχου Καρολίνα
Bsc Hons in Logopedics
H Eξάρχου Καρολίνα, συνιδιοκτήτρια της «αμπάριζας», είναι απόφοιτη του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Queen Margaret University της Σκωτίας (2008). ‘Εχει λάβει εξειδίκευση σε προγράμματα σίτισης μέσω της βασικής εκπαίδευσης στο SOS feeding, καθώς και σε προγράμματα στοματοπροσωπικής παρέμβασης (MORE), καθώς και την σίτιση βρεφών 0-2 ετών.Παράλληλα, με τις εκπαιδεύσεις λάμβανε ατομικές εποπτείες από ειδικούς λογοθεραπευτές με εξειδίκευση στην σίτιση.
Το 2015 εκπαιδεύτηκε ως συντονίστρια ομάδων γονέων, με βάση το εξελικτικό μοντέλο της Μαρίας Χουρδάκη, με επιπλέον επιμόρφωση στην συναισθηματική αγωγή. Έχει λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση σε διάφορα προγράμματα όπως TEACCH, PECS, MAKATON, SIMATA, The Greenspan Floortime Approach, Wilbarger, Αυτισμός και αισθητηριακή ολοκλήρωση, Αυτισμός και παιχνίδι (SSIP). Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την αξιολόγηση, διάγνωση και αντιμετώπιση γλωσσικών διαταραχών παιδιών τυπικής ανάπτυξης καθώς και για την αξιολόγηση και παρέμβαση των γλωσσικών δεξιοτήτων παιδιών στο αυτιστικό φάσμα ή άλλων αναπτυξιακών διαταραχών.
Από το 2010-2014 έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά πλαίσια προσχολικής και σχολικής αγωγής με στόχο την ένταξη των παιδιών σε αυτά τα πλαίσια. Το 2013 συν-δημιουργεί το πρόγραμμα «Κατανοώντας τις δυσκολίες παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ένας οδηγός για νηπιαγωγούς»-ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τον εντοπισμό αναπτυξιακών δυσκολιών μέσα στην τάξη και την έγκαιρη παραπομπή για αξιολόγηση στους αρμόδιους φορείς. Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε δασκάλους προσχολικής αγωγής.
Από το 2015 έως και σήμερα είναι υπεύθυνη λογοθεραπεύτρια σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο του Ομίλου Εκπαιδευτηρίων «Πλάτων», όπου αναλαμβάνει την αξιολόγηση των παιδιών, καθώς και την καθοδήγηση και ενημέρωση των δασκάλων για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της επικοινωνίας και την διαχείριση των δυσκολιών μέσα στην τάξη. Στο παρόν λαμβάνει μηνιαίες εποπτείες και εκπαιδεύσεις από τον Κο. Βογιουνδρούκα καθώς και τον Κο. Χελά. Στην «αμπάριζα» εργάζεται ως επιστημονικά υπεύθυνη λογοθεραπεύτρια και επόπτρια των θεραπευτικών προγραμμάτων, ενώ η κλινική της δουλειά περιλαμβάνει την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό κατάλληλων θεραπευτικών προγραμμάτων καθώς και την εκπαίδευση και ενημέρωση των γονέων αναφορικά με αυτά.
Χαρίση Αμαλία
Msc in Child and Adolescent Psychology
Η Αμαλία Χαρίση, συνδιευθυντρια στην “αμπάριζα¨, έλαβε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006) και στην συνέχεια το μεταπτυχιακό της στην Ψυχολογία Παιδιών & Εφήβων από το Πανεπιστήμιο του Leiden (2008). Παράλληλα, έχει λάβει εξειδίκευση στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, από το Ινστιστούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), με πλήρη θεωρητική και κλινική κατάρτιση στο γνωσιακό – συμπεριφοριστικό μοντέλο, σύμφωνα με τα Training and Supervision Standards της European Association for Behavioural and Cognitive Therapies, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και έχει λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση σε προγράμματα όπως TEACCH, Social Stories and Comic Strips, PECS, MAKATON, Ziggurat Model, Pivotal Response Treatment, The Greenspan Floortime Approach, Willbarger, Αυτισμός και Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Cognitive Behavior Drama, Theory of Mind & Social Skills, Video Modelling και Sexuality Education.
Έχει λάβει επίσης πιστοποιημένη εκπαίδευση στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ABA), καθώς και στην Αξιολόγηση και Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών. Από το 2006 εργάζεται ως θεραπεύτρια σε κέντρα ειδικών θεραπειών. Ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του “Barnardo’s Cygnet programme” αναλαμβάνει συμβουλευτική σε ομάδες γονέων με παιδιά στο αυτιστικό φάσμα και οργανώνει ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά.
Το 2012 συνδημιουργεί το πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τον Χάρη»- ένα πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης γονέων παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και το 2013 συνδημιουργεί το πρόγραμμα «Κατανοώντας δυσκολίες παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ένας οδηγός για νηπιαγωγούς». Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με κλινικές και ερευνητικές ανακοινώσεις. Στην “αμπάριζα”, εργάζεται ως επιστημονική υπεύθυνη και επόπτρια θεραπευτικών προγραμμάτων και η κλινική της δουλειά επικεντρώνεται στην εκπαίδευση γονέων και ειδικών στην εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, καθώς και στην Συμβουλευτική γονέων με βάση το ΓΣ μοντέλο.