Back Close
Ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία/Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία Παιδιών & Εφήβων (ΓΣΘ Π&Ε)

Η  Ψυχοθεραπεία στα Παιδιά και στους Εφήβους πραγματοποιείται  με μια συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, αλλά κυρίως με βάση το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για τις περισσότερες δυσκολίες, προβλήματα και διαταραχές που εμφανίζονται στις ηλικίες 3-18 ετών. 

Η ΓΣΘ στη σημερινή της μορφή χρησιμοποιείται ευρέως για πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Διάφορες μελέτες που βασίζονται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη κλινική πρακτική, έχουν δείξει ότι η ΓΣΘ Π&Ε είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, κυρίως των διαταραχών άγχους, των φοβιών, της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της κοινωνικής φοβίας, της μετατραυματικής διαταραχής άγχους,  καθώς και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. 

Η  ΓΣΘ Π&Ε είναι δομημένη και κατευθυνόμενη, στηρίζεται στην καλή θεραπευτική σχέση και συνεργασία, επικεντρώνεται στο «εδώ και στο τώρα», έχει ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα και κατά την διάρκεια της θεραπείας τίθενται σαφείς και ρεαλιστικοί στόχοι. 

Το παιδί, αλλά και οι γονείς του εκπαιδεύονται στο Γνωσιακό – Συμπεριφοριστικό μοντέλο, με στόχο να διερευνήσουν και να αναγνωρίσουν τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται και ακολούθως συμπεριφέρονται. Ο κύριος θεραπευτικός στόχος αφορά στην τροποποίηση των γνωσιακών διαδικασιών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο συναίσθημα. Μέσω της ΓΣΘ Π & Ε, τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν πιο λειτουργικούς και βοηθητικούς τρόπους σκέψης, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα δυσάρεστα συναισθήματά τους και να υιοθετούν εναλλακτικούς, λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

Οι ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες προσφέρονται με συχνότητα 1 φορά/εβδομάδα και με διάρκεια 60 λεπτά, αλλά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι πιθανή η τροποποίηση αυτής της συχνότητας. Παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες των παιδιών/εφήβων, πραγματοποιούνται συνεδρίες Συμβουλευτικής γονέων, για ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Επιστημονικά Υπεύθυνη Συνεδριών Ψυχοθεραπείας: Αμαλία Χαρίση.Ψυχολόγος, MSc, ΓΣΘ Ψυχοθεραπεύτρια (CBT), Εξειδίκευση στην Θεραπεία μέσω Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) και στην Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT), πιστοποιημένη στην αξιολόγηση & αποκατάσταση Μαθησιακών δυσκολιών, πιστοποιημένη σε ποικίλα προγράμματα ειδικής αγωγής. 
 
 
Ανοίξτε ολόκληρο το άρθροΚλείστε το άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • Προβλήματα συμπεριφοράς και διαγωγής (π.χ εκρήξεις θυμού, ανυπακοή, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα)
  • Δυσκολίες στις σχέσεις με τους γονείς, τα αδέλφια και τους συνομηλίκους
  • Δυσκολίες προσαρμογής (π.χ. στο σχολείο)
  • Προβλήματα κοινωνικοποίησης
  • Προβλήματα ύπνου
  • Προβλήματα ενούρησης ή εγκόπρισης
  • Προβλήματα πρόσληψης τροφής
  • Δυσφορικό συναίσθημα/αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, κοινωνική φοβία, φοβίες, γενικευμένο άγχος), καταθλιπτική διαταραχή κ.α.
  • Δυσκολίες διαχείρισης πένθους και απωλειών