Το τμήμα ψυχοθεραπείας στην «αμπάριζα» απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως:
- Προβλήματα συμπεριφοράς και διαγωγής (π.χ εκρήξεις θυμού, ανυπακοή, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα)
- Δυσκολίες στις σχέσεις με τους γονείς, τα αδέλφια και τους συνομηλίκους
- Δυσκολίες προσαρμογής (π.χ. στο σχολείο)
- Προβλήματα κοινωνικοποίησης, χαμηλή αυτοπεποίθηση
- Ψυχοσωματικά προβλήματα
- Προβλήματα ύπνου
- Προβλήματα ενούρησης ή εγκόπρισης
- Προβλήματα πρόσληψης τροφής
- Δυσφορικό συναίσθημα/ καταθλιπτική διαταραχή
- Αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, κοινωνική φοβία, φοβίες, γενικευμένο άγχος)
- Δυσκολίες διαχείρισης πένθους και απωλειών
Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση
Η Ψυχοθεραπεία στα Παιδιά και στους Εφήβους πραγματοποιείται με βάση το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό (ΓΣ) μοντέλο, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για τις περισσότερες δυσκολίες, προβλήματα και διαταραχές που εμφανίζονται στις ηλικίες 3-18 ετών. Η ΓΣΘ στα παιδιά και στους εφήβους διαδίδεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πια τη θεραπεία επιλογής για πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, αλλά και για τις περισσότερες αναπτυξιακές διαταραχές.
Διάφορες μελέτες που βασίζονται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη κλινική πρακτική, έχουν δείξει ότι η ΓΣΘ είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, κυρίως των διαταραχών άγχους, των φοβιών, της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της κοινωνικής φοβίας, της μετατραυματικής διαταραχής άγχους, καθώς και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Τί είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία;
Η ΓΣΘ βασίζεται στην ιδέα ότι αυτά που νιώθουμε και αυτά που πράττουμε οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Η συγκεκριμένη θεραπεία βοηθά το άτομο να κάνει την σύνδεση μεταξύ σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την ΓΣ προσέγγιση, αρκετές από τις ψυχολογικές δυσκολίες που εμφανίζει κάποιο άτομο, βασίζονται σε κάποιον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης.
Έτσι, κατά την διάρκεια της θεραπείας, το παιδί/ ο έφηβος αλλά και οι γονείς του εκπαιδεύονται στο Γνωσιακό – Συμπεριφοριστικό μοντέλο, με στόχο να διερευνήσουν και να αναγνωρίσουν τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται και ακολούθως συμπεριφέρονται. Ο κύριος θεραπευτικός στόχος αφορά στην ανίχνευση και τροποποίηση του αρνητικού τρόπου σκέψης, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά.
Μέσω της ΓΣΘ, τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν πιο λειτουργικούς και βοηθητικούς τρόπους σκέψης, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα δυσάρεστα συναισθήματά τους και να υιοθετούν εναλλακτικούς, λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.
Χαρακτηριστικά Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας.
- Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη
- Είναι δομημένη και κατευθυνόμενη
- Στηρίζεται στην καλή θεραπευτική σχέση και συνεργασία
- Επικεντρώνεται στο «εδώ και στο τώρα»
- Έχει ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα
- Κατά την διάρκεια της θεραπείας τίθενται σαφείς και ρεαλιστικοί στόχοι
- Εστιάζει στις δεξιότητες του παιδιού/εφήβου
ΓΣΘ & Γονείς.
Η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Πολλές φορές η συμβουλευτική γονέων μπορεί να είναι απαραίτητη συγχρόνως με τη θεραπεία του παιδιού με σκοπό οι γονείς να στηρίξουν από την πλευρά τους τη θεραπεία του. Επίσης, είναι απαραίτητο οι συνεδρίες με το παιδί να λαμβάνουν χώρο την ίδια μέρα και ώρα κάθε βδομάδα. Όσο αφορά τους εφήβους, η επαφή με τους γονείς είναι καλό να γίνεται παρουσία του εφήβου, καθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στην έννοια του απορρήτου.
Η Αμαλία Χαρίση MSc είναι πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής – Συμπεριφορικής κατεύθυνσης (CBT), μετά από σπουδές που ακολούθησε στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Ψυχοθεραπειών (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies-EABCT). Μια εκπαίδευση η οποία πληροί όλα τα Ευρωπαϊκά κριτήρια που έχουν τεθεί από την European Association For Psychotherapists (ΕΑΡ) για την Ψυχοθεραπεία. Την ίδια εκπαίδευση έχουν λάβει και οι υπόλοιποι ψυχοθεραπευτές-συνεργάτες του κέντρου.